Skip to main content
Bevallingsbaden. Voor onbezorgd bevallen in water.

Nadelen waterbevalling

Naast vele voordelen van een waterbevalling, zijn er ook een aantal nadelen wanneer je wilt bevallen in water. Enkele nadelen zijn:

  • Extra voorbereiding nodig
  • Mogelijke teleurstelling
  • Bloedverlies niet meetbaar
Lees hieronder meer over deze nadelen van een waterbevalling.

Extra voorbereiding

Wanneer je een waterbevalling wenst ten opzichte van een bevalling in bed, betekent dit wat extra voorbereiding. Zo dien je het bad tijdig te huren of te kopen, het liefste al vóór de 34ste week. En het bad dient natuurlijk voor de bevalling opgezet te worden.

Daarom is het dus aan te raden om de handleiding tijdig door te nemen door jezelf, maar ook door je partner. Wanneer je bevalling is begonnen, is het wel zo prettig dat je partner of een andere aanwezige voor jou alles klaar kan zetten. In sommige gevallen kan het zijn dat de kraamzorg een deel van deze werkzaamheden op zich neemt, overleg dit echter altijd van tevoren met het kraambureau.

In de handleiding lezen jullie ook hoe het bad schoongemaakt en opgeruimd moet worden. Het opzetten en opruimen van het bevallingsbad is eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. In de volgende video een idee hoe dit gaat:


Wanneer je een bevallingsbad via Bevallingsbaden.nl huurt of koopt, krijg je er een duidelijke Nederlandstalige handleiding bij, die je van A tot Z begeleidt.

Mogelijke teleurstelling

je hebt de wens om in bad te bevallen en je hebt dit allemaal goed voorbereid. Het kan echter voorkomen dat je uiteindelijk toch niet in bad bevalt, bijvoorbeeld door een medische indicatie. Dit kan zorgen voor een teleurstelling. 

Zit je alleen tijdens de ontsluitingsfase in bad, weet dan dat dit het grootste gedeelte van de bevalling betreft. Tijdens de ontsluitingsfase zorgt het warme water voor ontspanning en werkt dit als een natuurlijke vorm van pijnstilling. Daarnaast bevordert het water de bewegingsvrijheid wat de bevalling helpt. 

Bevallingsgarantie

Mag of kun je uiteindelijk helemaal geen gebruikmaken van het bevallingsbad, bijvoorbeeld om medische redenen, dan kun je gebruik maken van de bevallingsgarantie wanneer je het bad bij Bevallingsbaden.nl gekocht hebt. Meer hierover lees je op de pagina ‘bevallingsbad huren of kopen’.

Het volledige bedrag retour

Mocht je vóór levering van het bad via Bevallingsbaden.nl al te horen krijgen dat de badbevalling helaas niet kan doorgaan (om wat voor reden dan ook), dan krijg je het volledige bedrag retour. 

Bloedverlies niet meetbaar

Bloedverlies kan bijvoorbeeld ontstaan na de geboorte van de placenta (ook wel moederkoek of nageboorte genoemd). Sommige zorgverleners kiezen er daarom standaard voor om de placenta buiten het bad geboren te laten worden. Dit kun je altijd overleggen met je verloskundige of gynaecoloog. 

Mocht er bloedverlies ontstaan na de geboorte van de placenta in je bent nog in het bevallingsbad, dan zal de verloskundige of gynaecoloog jou laagdrempelig uit het bad halen, zodat hij of zij dit beter kan meten.

Meer weten?

Op basis van de voordelen en nadelen van een waterbevalling kun je nu een afweging maken of een waterbevalling bij jou past. Bekijk hier de diverse mogelijkheden voor het huren en kopen van een bevallingsbad. Wil je meer weten over de waterbevalling? Lees dan een van onze andere adviespagina’s:

0
Je winkelmand