Skip to main content
Bevallingsbaden. Voor onbezorgd bevallen in water.

Bevallingsbad gebruiken

Het advies is om in het bad te gaan bij 4 á 5 cm ontsluiting. Leg het kleine extra antislip matje neer waar in -en uit wordt gestapt, voor de extra veiligheid.

1Instappen kan door eerst op de rand te gaan zitten en met het ene been over de rand gaan en vervolgend met het andere been over de rand. Een andere mogelijkheid is om het zitje als opstapje te gebruiken. In alle gevallen is het raadzaam om de zwangere te ondersteunen. Eventueel is de hoogte van het bad aan te passen, wat het in en uitstappen vergemakkelijkt. Door lucht uit de binnenste ring te laten (bovenste en onderste verder vullen) is de instap lager. Je hebt dan nog steeds voldoende hoogte voor het water.

2

Door de zachte vloer, het zitje en de zachte randen is het aannemen van een prettige en comfortabele houding geen probleem. Het water zorgt ervoor dat je gewichtsloos bent en het veranderen van posities vergemakkelijkt. Met de handvaten heb je extra mogelijkheden om je vast te houden tijdens bijvoorbeeld het opvangen van weeën. Door de zachte vloer kun je heel lang, zonder pijn, op je knieën zitten.

3In overleg met je verloskundige worden controles tijdens de bevalling in of uit het bad gedaan. Wanneer je elke 2 uur even uit bad gaat voor controles, of om even naar het toilet te gaan, en vervolgens weer in bad gaat, maak je optimaal gebruik van de pijnstillende werking van het water.

Haal vervuiling uit het water met het schepnetje.

4Je kan ervoor kiezen het kindje niet in bad geboren te laten worden. Ook kan het zijn dat de verloskundige op dat moment ervoor kiest de uitdrijving buiten het bad te laten plaatsvinden. Dit betekent niet dat de badbevalling niet succesvol is! De ontsluitingsfase is het langste deel van je bevalling en is de behoefte aan een prettige houding en pijnstilling het grootst. Het aannemen van diverse houdingen is erg bevorderlijk voor de voortang van de bevalling.

5Wanneer het kindje in bad geboren is kun je het zitje gebruiken om nog even met je kindje in het water te zitten. Het kindje kan dan bij de moeder op de borst, met het hoofdje boven water. Het doorknippen van de navelstreng kan in bad.

Uitstappen is gelijk aan het instappen, maar zorg altijd voor ondersteuning! Zorg er ook voor dat de moeder direct een badhanddoek of badjas heeft, zodat moeder en kind niet te veel afkoelen.

Bevallingsbad kan geleegd worden

Na het gebruik wordt het bad geleegd en schoongemaakt.

0
Je winkelmand