Skip to main content
Bevallingsbaden. Voor onbezorgd bevallen in water.

Badbevalling in eigen bad

Wanneer je kiest voor een badbevalling is het belangrijk om het juiste bad in huis te hebben. Bevallen in je eigen ligbad, zoals vele mensen thuis hebben in hun badkamer, is niet mogelijk. Een ligbad heeft namelijk een beperkte diepte en bewegingsvrijheid en biedt daarnaast te weinig ruimte voor de verloskundige.

Wil je een badbevalling thuis, dan heb je daarvoor een speciaal bevallingsbad nodig. Je kunt een bevallingsbad kopen of huren. Daarnaast kun je ook bij jouw verloskundige informeren of zij zelf over een bevallingsbad beschikt. Liever toch niet thuis in bad bevallen? Dan kun je ook naar het ziekenhuis gaan voor een waterbevalling. 

Eisen bevallingsbad

Dit zijn 3 eisen waaraan een bevallingsbad moet voldoen voor een veilige bevalling in bad. Een eigen bad voldoet niet aan deze eisen en is daarom niet geschikt als bevallingsbad.

Waterdiepte

Kindje volledig onder water. De gouden regel is dat het kindje of volledig onder water óf volledig boven water geboren moet worden. Daarom is het belangrijk dat het bad voldoende diepte biedt om in te bevallen. Hierbij moet het kindje volledig onder water geboren kunnen worden en moet de juiste waterdruk zijn.

Comfort

Verschillende houdingen aannemen. Je moet kunnen ontspannen tijdens een bevalling. Daarom moeten pijnlijke houdingen voorkomen worden. Een opblaasbaar bevallingsbad biedt die comfort door de zachte bodem en randen.

Bewegingsvrijheid

Vrij kunnen bewegen. Een bevallingsbad is speciaal ontworpen om in te bevallen. Dit bad biedt dus voldoende bewegingsruimte en biedt jou de mogelijkheid om die houding aan te nemen die jij het prettigst ervaart. Er zijn ook bevallingsbaden die groot genoeg zodat je partner mee in bad kan tijdens de bevalling.

Aandachtspunten bevallingsbad

Bij het kiezen van een juist bevallingsbad dien je naast deze 3 eisen, ook te kijken naar de veiligheid, hygiëne en het gebruiksgemak. 

Veiligheid

De juiste voorbereiding.Een waterbevalling is net zo veilig als een gewone bevalling in bed, mits de juiste voorbereiding genomen wordt. Het is belangrijk om goed te weten hoe je het bevallingsbad moet opzetten. 

Hygiëne

Controleer de hygiëne.Hygiëne is enorm belangrijk en heeft een nauw verband met de veiligheid. Controleer altijd alle gebruiksartikelen die je bij het bevallingsbad krijgt op hygiëne. En ook hier geldt weer dat een goede voorbereiding belangrijk is.

Gebruiksgemak

Eenvoudig en snel opzetten. Wanneer je gaat bevallen, is het wel zo fijn dat het bevallingsbad eenvoudig en snel op te zetten is. Natuurlijk is hierbij een goede voorbereiding, zoals het goed doornemen van de handleiding belangrijk. Ook het opruimen moet prettig en eenvoudig zijn.

Een bevallingsbad nodig?

Je weet nu waar een bevallingsbad aan moet voldoen. Wil je meer weten over het bevallingsbad of bij welke verloskundige of in welk ziekenhuis een bevallingsbad beschikbaar is? Bekijk de onderstaande adviespagina’s:

 

Al overtuigd? Bekijk dan hier in de shop het aanbod bevallingsbaden die aan alle eisen én aandachtspunten voldoen:

0
Je winkelmand