Skip to main content
Bevallingsbaden. Voor onbezorgd bevallen in water.

Het bevalbad of bevallingsbad

Een bevalbad kun je huren of kopen. In sommige gevallen heeft de verloskundige of het ziekenhuis zelf een bad.

Er zijn verschillende bevalbaden op de markt, en vrijwel allemaal voldoen ze prima. Soms wordt er gewerkt met buitenbadjes, kinderbadjes etc. Dit raden wij ten strengste af voor jou en de baby! Een bevalbad is speciaal ontworpen voor de waterbevalling. Hierbij is rekening gehouden met waterdiepte, comfort, bewegingsvrijheid, veiligheid, hygiene, gebruiksgemak, materiaalgebruik etc.

Waar let je op bij een bevalbad

Bij je keuze voor een bad kun je rekening houden met comfort, waterdiepte, bewegingsvrijheid, gebruiksgemak, veiligheid en andere zaken. Hieronder behandelen wij een aantal van deze zaken.

Waterdiepte

Het bevalbad moet diep genoeg zijn om in te bevallen. Dit heeft o.a. te maken met waterdruk en de diepte die nodig is voor het kindje om onder water te kunnen worden geboren. De belangrijkste regel is: Het kindje moet volledig onder water óf volledig boven water worden geboren.

Comfort bevalbad

Er zijn baden die je als bouwpakket in elkaar moet zetten en er zijn bevalbaden die door middel van verschillende lucht compartimenten worden opgeblazen. Het voordeel van een opblaasbaar bad zijn o.a. de zachte bodem en randen. Bij het aannemen van verschillende posities in bad voorkom je hiermee pijnlijke houdingen in knieën, nek, etc.

Bewegingsvrijheid

Een speciaal bevalbad is zo ontworpen dat je voldoende ruimte hebt om vrij te bewegen en een houding aan te nemen die voor jou fijn is. Het aannemen van verschillende houdingen bevordert de bevalling. Er zijn ook bevalbaden die ruimte hebben om eventueel samen met je partner in bad te gaan.

Veiligheid

Over de veiligheid bij een bevalling in een bevalbad hoef je je geen enkele zorg te maken. Met de juiste voorbereiding is de bevalling in water net zo veilig als elke andere methode. Er is grootschalig onderzoek gedaan naar de veiligheid en de voordelen door het Cochrane onderzoeksinstituut.

Hygiëne

Hygiëne staat natuurlijk voor een belangrijk deel in verband met de veiligheid. Ook hier geldt dat een juiste voorbereiding essentieel is. Let op vooral op de meegeleverde gebruiksartikelen, nieuw of gebruikt, soort bevalbad etc.

Gebruiksgemak bevalbad

Voor het installeren, opzetten, gebruik en opruimen is het prettig dat dit zo snel mogelijk en met zo minder mogelijk gedoe kan plaatsvinden. Zoek van te voren uit hoeveel tijd je hieraan kwijt bent, zodat je hier rekening mee kan houden bij en na de bevalling. Dit verschilt per bad. Voor ons bad hebben wij een korte video impressie gemaakt, zodat je een goed beeld krijgt van het gebruik e.d.

Professioneel, veilig, hygiënisch en gemak

Huur of koop je bij ons een bad, dan ben je zeker van een professioneel bad, geleverd met de hoogste kwaliteit, beste hygiene protocollen en veiligheidsaspecten. 

0
Je winkelmand